Gërmime arkeologjike në varrezën e mesjetës së hershme në qytetin e Përmetit

Gërmime arkeologjike në varrezën e mesjetës së hershme në qytetin e Përmetit

Prej muajit gusht, në varrezën e mesjetës së hershme në qytetin e Përmetit, janë duke u zhvilluar gërmime arkeologjike, të drejtuara nga specialistët e Institutit Kombëtar të Trashëgimisë Kulturore. Pjesë e gërmimeve janë bënë gjithashtu edhe studentë të kursit të arkeologjisë nga Fakulteti i Histori-Filologjisë.

Zbulimet e deritanishme kanë dhënë rezultate mbresëlënëse, pasi objektet e zbuluara si pjesë e inventarit të varreve të gërmuara, përfaqësojnë ekzemplarët më tipikë të kulturës arbërore të vendit tonë. Stolitë e zbuluara janë kryesisht prej bronzi. Ruhen në gjendje shumë të mirë dhe kanë vlera për ekspozim në muze. Nga studimi paraprak i objekteve të zbuluara, si dhe tipologjisë së varreve, ato mund të datohen në shek. VII – VIII pas erës sonë.

Përfundimi i gërmimit arkeologjik në Përmet si dhe studimi i thelluar i tyre, do të sjellë rezultate më të sakta dhe një informacion shkencor për studiuesit e fushës si dhe qytetarët e interesuar. Thesaret e zbuluara të kulturës arbërore, tashmë janë një vlerë e shtuar dhe potenciale për trashëgiminë kulturore të Shqipërisë.